Η Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα, εταιρεία αστική μη κερδοσκοπική (ΑΜΚΕ), ιδρύθηκε το 2002 στον Βαρνάβα Αττικής και α) το 2003 εγκαινίασε το Διαδραστικό Αγροτικό και Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο (αναπαράσταση αγροτικής κατοικίας περασμένου αιώνα) και β) το 2005 ίδρυσε το Μουσείο Άρτου (με 3000 εκθέματα παραδοσιακών, θρησκευτικών και κεντημένων άρτων από όλη την ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό) μοναδικά στο είδος τους.

Τα μουσεία της συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, με συνεχής εκδηλώσεις και διαλέξεις με θέματα λαογραφικά, πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάδειξη νέων αγροτών, εθελοντισμού, περιβαλλοντικά, διατροφής και υγείας, ποιότητας ζωής και στήριξης νέων καλλιτεχνών.

Η συνεργασία της με φορείς και μουσεία του εξωτερικού την Περιφέρεια Αττικής, τη Νομαρχία Αν. και  Δυτ. Αττικής, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κοινότητες, Δήμοι, Αγροτικοί σύλλογοι, Συνεταιρισμοί, Σύλλογοι Γονέων, Σύλλογοι Νεολαίας, Σύλλογοι Γυναικών, Γυμνάσια και Λύκεια όπως και ΚΑΠΗ φανερώνουν το μέγεθος της προσπάθειάς της, αλλά και της προσφοράς της, όχι μόνο στη περιφέρεια της Αττικής, αλλά και στη χώρα μας γενικότερα. 

Έχει επιβραβευθεί στο εξωτερικό πολλές φορές έως σήμερα.

Εδώ και δώδεκα χρόνια πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητών σχολείων και ενηλίκων με τους συνεργάτες των μουσείων, οι οποίοι είναι εκπαιδευτικοί, ιστορικοί, συνεταιριστές, αγρότες επιχειρηματίες, μουσικοπαιδαγωγοί, φιλόλογοι, οινολόγοι, μελισσοκόμοι, αρτοποιοί. περιβαλλοντολόγοι, αστροφυσικοί κ.ά., άνθρωποι με κέφι, υπευθυνότητα, εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση.

Σημαντικό βάρος των δράσεών μας εκτός του πολιτισμού έχει δοθεί σε τέσσερεις ακόμη κύριες δράσεις: α) Αγροτικά, β) Περιβάλλον, γ) Εθελοντισμός και δ) Εκπαίδευση  ενηλίκων.

Η Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα διαθέτει Διαχειριστική Επάρκεια Γ’.

Έχει υλοποιήσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού κοινωφελούς Χαρακτήρα στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και στο Δήμο Μαραθώνα», καθώς επίσης υλοποιεί από τον Ιανουάριο του 2013 το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δομές αντιμετώπισης της Φτώχειας, με τους Δήμους Διονύσου Μαραθώνα και Ωρωπού». με κωδικό MIS 377267 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Σε εκδοτικό επίπεδο έχουν κυκλοφορήσει α) το πόνημα «Αρβανίτες» (ετοιμάζεται η τρίτη έκδοσή του) όπου παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, β) το ασπρόμαυρο φωτογραφικό άλμπουμ  «Οικογενειακοί δεσμοί και κοινότητα» με την στήριξη της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής  γ) το λεύκωμα «Ψωμοκεντήματα», το οποίο και προλογίζει η  Ακαδημία Αθηνών και δ) το λεύκωμα με τίτλο «Το Ψωμί στη Μεσόγειο».

Contact person: Milea PAPPA

Laografiki Etaireia Varnava
Address: Kinetizas 5, 19014 Varnavas Attikis, GREECE
Tel.: +30 2295097870

e-mail: mileapappa@yahoo.gr
url: www.levdm.gr